Vraag & antwoord

Het nieuwe rijdenHet nieuwe rijden

De term ‘het nieuwe rijden’ heeft de overheid sinds enige tijd geïntroduceerd.
Het nieuwe rijden heeft niks te maken met je rijvaardigheid, maar meer met de manier waarop je autorijdt.
Het nieuwe rijden zorgt ervoor dat je tot wel 10 procent minder brandstof verbruikt. Dat merk je in je portemonnee, op meerdere manieren. Het nieuwe rijden zorgt er bijvoorbeeld voor dat de autobanden minder snel slijten en je auto minder onderhoud nodig heeft. Je bespaart dus op de kosten, je rijdt veiliger en je bent bewust bezig met het sparen van het milieu.

Het nieuwe rijden in de praktijk
Om het nieuwe rijden daadwerkelijk in de praktijk te brengen, kun je van tevoren alvast enkele maatregelen nemen. Stippel je route bijvoorbeeld uit en ga rijden op tijden die niet in de spits vallen. Om de weerstand van je auto te verminderen, kun je extra gewicht van je auto zoals een imperiaal of fietsenrek het beste verwijderen. Het tijdig onderhouden van je auto komt het milieu ook ten goede.
De rijstijl die bij het nieuwe rijden hoort, ligt binnen ieders bereik. Typische kenmerken van het nieuwe rijden zijn:

 • schakelen tussen de 2000 en 2500 toeren
 • gelijkmatige snelheid en een laag toerental hanteren
 • schakel op aan de hand van de toerenteller
 • voldoende afstand houden
 • anticipeer waar mogelijk ruim van tevoren op het overige verkeer
 • laat de auto uitrollen in dezelfde versnelling voor een verkeerslicht
 • zet de motor uit wanneer u een tijdje stil moet staan

Rijbewijs vanaf 70 jaar

ls uw rijbewijs verlopen? Dan kunt u bij uw gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen met een geldig identiteitsbewijs en tegen inlevering van een pasfoto. Bent u echter ouder dan 70 jaar, dan dient u van de CBR ook een verklaring van geschiktheid te kunnen overleggen. Als u ouder dan 70 jaar bent en u wilt uw rijbewijs verlengen is er altijd een medische keuring nodig.
Over het algemeen is het Nederlandse rijbewijs 10 jaar geldig. Omdat u ouder wordt en uw medische toestand wellicht verandert, is uw rijbewijs vanaf uw 65e 5 jaar geldig. Op die manier probeert het CBR ervoor te zorgen dat ook ouderen veilig kunnen blijven deelnemen aan het verkeer. In de regel wordt bij minder dan 5% het rijbewijs niet verlengd.

Beginnersrijbewijs  / Puntenrijbewijs

Tegenwoordig krijg je, wanneer je slaagt voor je rijexamen, een beginnersrijbewijs. Het klinkt kinderachtig, maar het is noodzakelijk om beginnende bestuurders strenger aan te pakken wanneer zij zich niet aan de verkeersregels houden. Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt namelijk dat bij 20% van alle ernstige ongevallen jongeren betrokken zijn. De eerste vijf jaar dat je je rijbewijs hebt, geldt als een beginnersrijbewijs. Het beginnersrijbewijs ziet eruit als een normaal rijbewijs. De regels voor een automobilist met een beginnersrijbewijs zijn wel strenger dan iemand die zijn rijbewijs al langer dan vijf jaar heeft.

Het beginnersrijbewijs zorgt ervoor dat, gedurende 5 jaar, bepaalde verkeersovertredingen bij het Openbaar Ministerie (OM) worden geregistreerd. Na deze 5 jaar vervalt de registratie als beginnende bestuurder. Voor 16- en 17-jarigen met een bromfietsrijbewijs duurt deze termijn 7 jaar. Het beginnersrijbewijs heeft de overheid sinds 2002 ingevoerd.

Met de volgende overtredingen krijg je strafpunten op je beginnersrijbewijs:

 • Met de volgende Overtredingen van de snelheidslimiet: snelheidsovertredingen van meer dan 40 km/h op autosnelwegen of meer dan 30 km/h op andere wegen.
 • Het veroorzaken van dodelijke ongevallen of ongevallen met zwaar letsel.
 • Bumperkleven met hoge snelheid.
 • Het veroorzaken van gevaarlijke situaties of verkeershinder.
 • Het veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het onjuist naleven van de verkeersregels.

Maak je je echter schuldig aan verkeersovertredingen dan worden deze geregistreerd bij het Openbaar Ministerie. Heb je binnen 5 jaar meer dan 3 overtredingen begaan, dan wordt je beginnersrijbewijs ingevorderd door de politie. De politie geeft dit door aan het CBR. Hierna volgt een rijvaardigheidsonderzoek. Dit onderzoek gaat na of je rijvaardig genoeg bent om een auto te besturen. Slaag je niet voor dit onderzoek? Dan wordt je rijbewijs definitief ongeldig verklaard! Voor een nieuw rijbewijs moet je opnieuw examen doen.  Te veel alcohol?  Ook geldt voor automobilisten met een beginnersrijbewijs dat zij maximaal ¾ glas (0,2 promillage) alcohol mogen drinken. Voor automobilisten met een normaal rijbewijs is dit 2 glazen (0,5 promillage). Drink je toch meer met een beginnersrijbewijs dan ben je verplicht een EMA  (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer)cursus te volgen. De kosten voor de EMA bedragen in 2012 €732,00. Deelnemers moeten de volledige kosten voor deelname aan de EMA voor de start van de cursus betalen. 

Hou je je gewoon aan de verkeersregels dan is er niets aan de hand.

Verkeersovertredingen worden geregistreerd bij het OM. Heb je binnen 5 jaar meer dan 3 zware overtredingen zoals een ongeval veroorzaakt, dan vordert de politie je rijbewijs in.©Peter Atkins - Fotolia

Puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs is in april 2011 ingevoerd. Het verschil met het beginnersrijbewijs is dat het puntenrijbewijs voor alle mobilisten geldt.

Het verstandigste is om niet te drinken als je nog moet rijden.©

De overheid voert het puntenrijbewijs in om alcoholgebruik onder automobilisten strenger aan te pakken. Als je binnen 5 jaar twee keer wordt aangehouden terwijl je teveel alcohol hebt gebruikt, ben je je rijbewijs kwijt. Dit geldt alleen als je voor de tweede keer wordt aangehouden met een alcoholpromillage hoger dan 1,0 (4 à 5 of meer glazen alcohol).Als je weigert om mee te werken aan de blaastest, word je rijbewijs ook ingevorderd.

 Ook kan de politie je meenemen naar het politiebureau om daar een zogenaamde ademanalyse te doen. Ook dit kun je weigeren. Hierop staat echter wel een boete en is een verkeersmisdrijf.

Om weer te kunnen autorijden moet je opnieuw rijexamen doen.
Het verstandigste is om gewoon niet te drinken als je moet autorijden.

Verkeersregels
Ingezonden door: K. van de Zanden
Jullie zullen het niet geloven, maar ik werd bekeurd omdat ik niet stopte bij een stopbord.
Ik reed uiterst langzaam en kon goed zien dat er van links en rechts niks aankwam,
daarom stond ik inderdaad niet helemaal stil.
Maar de agent kwam achter mij aan en gaf me serieus een prent van maar liefst 90 euro. Kan dit zomaar?
Staat ergens dat je totaal moet stoppen? K. van de Zanden

Ja, dat staat in het RVV 1990.
Het achtkantige stopbord (B7) betekent: stop, verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg. Dit houdt in dat je vóór de stopstreep – en niet bij het bord zelf! – volkomen tot stilstand moet komen. Een ‘rolstop’ kan een bekeuring opleveren. Een stopbord staat er meestal omdat er sprake is van een buitengewone situatie.
De weg loopt bijvoorbeeld in een bocht, waardoor niet goed te zien is of hij over voldoende afstand vrij is.
Het driehoekige bord (B6) met de punt naar beneden betekent ook dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders op de kruisende weg, maar met dat verschil dat als de weg vrij is, je niet hoeft te stoppen. Je zou met een gangetje van 25 km/h kunnen naderen en doorrijden als je ziet dat de kruisende weg vrij is. Maar bij een stopbord mag dat niet.
Stopbord B7 gaat altijd samen met een stopstreep op het wegdek en bij B6 treft je voorrangsdriehoeken ofwel haaientanden.

T. 06 19 85 4886
E. info@autorijschooltimea.nlAutorijschool Timea 
Tel: 0619854886
Mail: info@autorijschooltimea.nl