Onder de motorkap

1. Oliepeil-stok:
Hiermee kun je controleren of er nog genoeg motorolie in de motor zit. Voordat je dit kunt doen is het belangrijk dat de auto op een vlakke ondergrond staat. Daarnaast is het van belang dat de motor een paar minuten uit is zodat de olie naar beneden kan zakken. Je kunt de olie peilen door de peilstok eruit te halen, schoon te maken met een oude doek en er opnieuw insteken. Vervolgens haal je de peilstok er uit en kun je op de streepjes max/min zien wat de stand van het oliepeil is.

2. Olie-bijvuldop: 
Hier kan je de motorolie bijvullen. Kijk in het instructieboekje welke olie je moet gebruiken. Indien je  meer dan 1 liter olie moet bijvullen per 1.000 gereden kilometers, dan is er een technisch probleem en moet je naar de garage.

3. Koelvloeistof-reservoir:
Aan de zijkant staan 2 streepjes (min. en max.). Hieraan kun je aflezen of er nog genoeg koelvloeistof aanwezig is. Deze vloeistof zorgt voor de koeling van de motor. Het reservoir mag nooit worden geopend als de motor nog warm is; dan kan de vloeistof eruit komen en kun je jezelf verbranden. (Dit is een gesloten systeem dus het is niet normaal als je dit vaak moet bijvullen).

4. Stuurbekrachtigingsvloeistof-reservoir:
Aan de zijkant staan 2 streepjes (min. en max.). Hieraan kun je zien of er nog genoeg vloeistof aanwezig is. De stuurbekrachtiging zorgt ervoor dat de auto niet zo zwaar stuurt. Je kunt dit beter niet zelf bijvullen; ga bij een laag niveau naar de garage.

5. Remvloeistof-reservoir:
Aan de zijkant staan 2 streepjes (min. en max.) Hieraan kun je zien of er nog voldoende vloeistof aanwezig is. Hoe minder vloeistof in het reservoir zit, hoe dunner de remblokken zijn. Deze vloeistof mag je nooit zelf bijvullen; ga bij een laag niveau naar de garage.

6. Ruitenwisservloeistof-reservoir:
Hier kun je water in doen om de ruiten te sproeien.Let erop dat je er in de winter antivries bij doet.

7. Accu:
De accu heb je nodig om de auto te kunnen starten. De dynamo zorgt ervoor dat de accu weer wordt opgeladen. De accu heeft een + en een – pool. Deze mogen niet geoxideerd zijn; dit kan de werking verslechteren. Al deze punten moeten regelmatig worden gecontroleerd en met name voor een langere rit, denk aan een vakantie.

Autorijschool Timea 
Tel: 0619854886
Mail: info@autorijschooltimea.nl