Bijzondere manoeuvres

File parkeren achteruit Bij Rijschool Timea staat kwaliteit en persoonlijke aandacht hoog in het vaandel. Daarom altijd slagingsgarantie bij je rijexamen! Autorijschool Timea geeft rijles in Leidschendam, Voorburg, Wassenaar, Leiden, Rijswijk, Den Haag, Rotterdam, Nootdorp, Leiderdorp, Voorschoten, Voorhout, Zoetermeer, Katwijk, Naaldwijk, Oegstgeest, Pijnacker.

1. Plaatsbepaling: Kan en mag hier geparkeerd worden? Is er voldoende ruimte? ( + – 1,5 keer eigen auto lengte ). Zijn er obstakels?

Laat tijdig zien dat je gaat stoppen. Kijk in je binnenspiegel, buitenspiegel en over je rechter schouder en zet je richtingaanwijzer aan naar rechts.

Begin positie: +- 50 cm of een normale armlengte afstand tussen jou auto en de geparkeerde auto. Voertuig recht, stuur recht.

Vanuit je begin positie rijd je de auto achteruit, totdat de bovenkant van de rugleuning van jouw achterbank ongeveer gelijk is aan de achterzijde van de auto waarachter je wilt parkeren.
Er zijn ook andere richtpunten die je kan gebruiken. Bijv: de achterkant van de geparkeerde auto is halverwege van het raam van je achterdeur.
Heb je dit punt bereikt, dan stuur je rustig volledig naar rechts, terwijl je de auto rustig achteruit laat rijden. ‘Droogsturen’ mag niet, zorg dat de auto in beweging blijft. Op het moment dat je rechterbuitenspiegel ongeveer gelijk is aan de achterzijde van de auto waarachter je wilt parkeren, stuur je vlot -volledig- terug (naar links) en laat je de auto naar achteren rollen, met slippende koppeling. Eventueel licht bij remmen als de auto te snel naar achter dreigt te rijden. Andere richtpunt is als je in de rechtse buitenspiegel ziet dat de   achter deurklink het trottoir raakt. ( denkbeeldige lijn trekken )
Breng de auto tot stilstand als je evenwijdig aan de stoep staat.
De wielen/banden mogen de stoep hierbij niet raken.
Denk erom dat je de oefening met minimale snelheid uitvoert (geef jezelf de tijd te handelen en te kijken). De juiste moment is om te kijken na het instuurmoment naar rechts voor het terugsturen ( tussen de twee richtpunten heb je voldoende tijd om bewust waarnemen ) omdat daar na krijg je met de neusutzwaai te maken.
De wielen laat je ingestuurd staan, zodat je –bij het wegrijden- weet dat je weer probleemloos om de andere auto –waarachter je net geparkeerd hebt- heen kunt sturen. Vóór het wegrijden de geleerde kijktechnieken toepassen, geef je richting aan naar links, je gaat ten slotte weer –vanuit stilstand- actief aan het verkeer deelnemen. Vergeet de nacontrole niet. Pas je snelheid weer aan.

File parkeren vooruit

(vooruit parkeren op een parkeerstrook, voor een andere auto!)

1. Plaatsbepaling: Kan en mag hier geparkeerd worden? Is er voldoende ruimte? Zijn er obstakels?
Laat tijdig zien dat je gaat stoppen. Kijk in je binnenspiegel, buitenspiegel en over je rechter schouder en zet je richting aan naar rechts. Herhaal je kijktechniek nogmaals.

Je begint met de auto stil te zetten naast de geparkeerde auto waar je voor langs gaat om te parkeren op de parkeerstrook. Wil je deze oefening goed uit kunnen voeren zorg dan dat je een vrije parkeerruimte op de parkeerstrook kiest van ongeveer 3 autolengtes. Als je de oefening goed beheerst zal je zien dat je de oefening ook kunt uitvoeren met minder vrije ruimte ( ongeveer 2 autolengtes).
Wanneer de buitenspiegel van je voertuig voorbij is van de neus of achterkant van de geparkerde voertuig mag je beginnen met insturen. Stuur rustig en gelijkmatig naar rechts.

Breng de auto -vanaf het moment dat je evenwijdig aan de stoeprand rijdt – tot stilstand op een zodanige afstand van het andere voertuig of einde van de parkeerstrook, dat je direct weer voorwaarts weg kunt rijden en eenvoudig om het geparkeerde voertuig (of trottoirband einde parkeerstrook) heen kunt sturen. Je mag met de voorbanden niet over de stoeprand rijden.
Rijd jezelf dus niet vast op andere voertuigen of de stoeprand! Eerst in de achteruitversnelling om voor jezelf ruimte te creëren, is geen optie.Vóór het wegrijden de geleerde kijktechnieken toepassen, geef je richting aan naar links, je gaat ten slotte weer –vanuit stilstand- actief aan het verkeer deelnemen. Vergeet de nacontrole niet. Pas je snelheid weer aan.

 

Vak inparkeren vooruit

1. Plaatsbepaling: Kan en mag hier geparkeerd worden? Is er voldoende ruimte? Zijn er obstakels?
Laat tijdig zien dat je gaat parkeren door middel van je richtingaanweijzer. Kan wel zijn dat er iemand anders de zelfde vak heeft gekozen en jouw communicatie middel is je richtingaanwijzer, daar mee maak je het duidelijk wat je van plan bent. Je hebt een keuze gemaakt in welke vak ga je inparkeren. Kijk in je binnenspiegel, buitenspiegel en over je rechter schouder en zet je richting aan naar rechts. Herhaal je kijktechniek nogmaals.

Je gaat minimaal één meter van de parkeervakken rijden. Als je meer ruimte hebt dan 1-1.5 meter dan maak je er volledig gebruik van. Je haalt de snelheid zodanig uit dat je terug kan schakelen naar de eerste versnelling. Als je dicht bij het parkeervak bent ga je met slippende koppeling langzaam rollen. Gebruik je voetrem als je merkt dat je te snel gaat. Zodra je rechterbuitenspiegel in één lijn is met de eerste lijn van de gekozen parkeervak, kijk je voor, binnenspiegel, rechterbuitenspiegel, over je rechter schouder, linkerbuitenspiegel en naast je linkerschouder. Waarom? Jij bent verplicht om iedereen voor te laten gaan en jij mag niemand hinderen en/of in gevaar brengen met je manoeuvre. Vervolgens stuur volledig naar rechts. Vlak voor het moment dat je voertuig bijna recht in het vak staat stuur je 1 ½ keer naar links. Zo staan de wielen van je auto ook recht.

Wegrijden
Kijk in de binnenspiegel, voor, rechterbuitenspiegel, over de rechter schouder, linkerbuiten spiegel en naast je linker schouder. Zet de auto nu in de achteruitversnelling. Kijk vervolgens nogmaals rondom en rijd met slippende koppeling achteruit. Kijk nogmaals rondom de auto en stuur pas als de buitenspiegels aan het begin van het parkeervak zijn naar links of naar rechts. Afhankelijk van welke kant je op wil. Als de auto recht staat stop je en rijd je weer weg zo als je hebt geleerd, daarna doe je na controle.

Vak inparkeren achteruit

1. Plaatsbepaling: Kan en mag hier geparkeerd worden? Is er voldoende ruimte? Zijn er obstakels?
Laat tijdig zien dat je gaat parkeren. Kijk in je binnenspiegel, buitenspiegel en over je rechter schouder en zet je richting aan naar rechts. Duidelijke communicatie ook bij het parkeren heel belangrijk.
Breng de auto tot stilstand, ruim 3 vakken voorbij het vak waar je wilt gaan inparkeren, op een afstand van ongeveer één meter vanaf de parkeervakken (=ruim een portierbreedte van de auto). Deze afstand houd je aan, omdat je dan over het algemeen om de al geparkeerde auto’s heen kunt sturen. Blijf tijdens sturen wel kijken dat je recht blijft met je voertuig. Indien nodig is corrigeer je door meer of minder te sturen. Zorg dat de auto en het stuur recht staan bij aanvang van de oefening. Concentreer je niet te veel op het tellen van de vakken, maar blijf ondertussen goed op het verkeer rondom de auto letten.

Wil je parkeren in vak 1, dan stuur je anderhalve slag (=volledig) naar rechts, op het moment dat het achterlicht of koplamp ( afhankelijk van de parkeerde auto hoe die staat) zichtbaar is in het rechtere portierraam achter.
Je stuurgedrag is hierbij rustig en vloeiend, evenals de snelheid van de auto.

Vóórdat de neus van de auto bijna recht staat, stuur je vlot en soepel anderhalve slag terug, zodat de auto recht achteruit het vak in rijdt. Kijk om je heen om je te oriënteren en corrigeer zonodig licht en rustig, gun jezelf de tijd te handelen. Dus: kijk en voel wat de auto doet!

Bij het wegrijden uit het parkeervak, geef je richting aan (rechts of links) en stuurt pas als de buitenspiegels gelijk zijn aan het begin van het parkeervak of voorbij is bij de parkeerde auto indien dat van toepassing is. Op deze wijze stuur je weer netjes om andere geparkeerde voertuigen heen. Let ook nu weer goed op je positie en corrigeer zonodig. Stuur zodanig, dat je zoveel mogelijk op je eigen weghelft uitkomt en mogelijke tegenliggers niet hindert.

Stopopdracht

 

1. Plaatsbepaling: Kan en mag hier stilstaan? Let op verkeersborden, verkeerstekens op de wegdek of andere aanwijzingen. Is er voldoende ruimte? Zijn er obstakels?

Laat tijdig zien dat je gaat stoppen. Kijk in je binnenspiegel, buitenspiegel en over je rechter schouder en zet je richting aan naar rechts. Herhaal je kijktechniek nogmaals.Het is bij de stop opdracht de bedoeling dat je zo kort mogelijk achter een auto stopt om vervolgens direct vooruit rijdend weer aan het verkeer deel te gaan nemen.
Je mag zowel aan de linker als aan de rechter kant van de weg stil gaan staan.
Bij het geven van de opdracht zal duidelijk worden gemeld dat het gaat om de stop opdracht en niet om een parkeeropdracht. Bij het achter een andere auto stoppen kan je erop letten dat je vanuit je normale zithouding het punt nog moet kunnen zien waar de banden van de voorstaande auto het wegdek raken. Oftewel je moet nog een klein stukje straat voor je kunnen zien om in een vloeiende beweging weer weg te kunnen rijden.
Denk bij het stoppen en weer wegrijden natuurlijk aan het feit dat je moet kijken en je richting op de juiste manier aan moet zetten. De Stop opdracht kan als volgt klinken: “ Voer in deze straat de stop opdracht uit” dus de keuze is aan jou welke kant van de rijbaan ga jij het uitvoeren.
Belangrijk dat jij vervooruitkijkend op tijd beslissing neemt en een plan maakt voor dat je begint met het uitvoeren van de opdracht. Neem de tijd om de juiste keuze te maken.
Waarom?
Omdat dan kan jij vlot veilig zelfstandig en besluitvaardig de stopopdracht uitvoeren.

Autorijschool Timea
Tel: 0619854886
Mail: info@autorijschooltimea.nl